#4 OPPTRAPPING OG TILSTEDEVÆRELSE

Blogpost#4 OPPTRAPPING OG TILSTEDEVÆRELSE (4.-5. skritt)

I den første blogposten skrev jeg om de første tre skrittene i Ikke-Voldelig Autoritet : At autoritet IKKE handler om tvang og lydighet, men å bygge relasjoner, at første konkrete handling er tydelighet, og at allianse med omgivelsene er nødvendig.P2P1

De neste to skrittene følger her

Fjerde skritt: UNNGÅ OPPTRAPPING

Hvis det er fare for liv, helse eller vesentlige materielle verdier må det noen ganger prioriteres å beskytte dette, i ekstreme tilfeller med umiddelbar fysisk intervensjon, men som oftest har du god tid. Press på raske reaksjoner kan ødelegge for å finne effektive og kloke løsninger. Som hovedregel bør du prioritere å ikke trappe opp konflikten eller hisse opp følelser som kan få situasjonen til å låse seg, eller i verste fall trigge voldsbruk.

Det er bare dyr som trenger umiddelbare reaksjoner for å koble handling og konsekvens. Mennesker bruker språket til det. Umiddelbar handling (evnt. belønning eller straff) er ikke nødvendig for at mennesker skal skjønne et poeng. Det eneste som haster er å være tydelig på at du har oppfattet hendelsen, anser den uakseptabel, og vil komme tilbake til hva du vil gjøre i forhold til den – det jeg beskrev som «det andre skrittet» i blogpost #2 Autoritet og omsorg i en demokratisk kultur .

Opptrappende reaksjon og umiddelbare konsekvenser er både unødvendig og lite effektivt. Opphisselse og andre sterke følelser gjør mennesker lite åpne for å tenke nytt eller høre på andre.  «Smi når jernet er kaldt» er et paradoksalt slagord som skal minne om å unngå opptrapping ved å handle i en opphetet situasjon: Senk stemmen, sett deg ned og velg budskapet ditt så tydelig og kortfattet du kan, gjenta det hvis trengs, eller ved neste naturlige anledning. Sørg så for at du følger opp senere når du har valgt strategi og skaffet deg støttespillere. Autoritets-utøvelse er dårlig egnet til solo-aksjoner på sparket. Prøv heller å mobilisere et kollektiv som støtter målsetningen og hjelper fram kloke løsninger.

Regler med ferdig-bestemte konsekvenser kan gjøre det vanskeligere å fine gode løsninger. De binder deg til å handle på en bestemt måte og inviterer til provokasjoner, kverulering og manipulering. Generelle verdier eller prinsipper kan fungere bedre, uten å spesifisere konsekvenser og reaksjonsmåter. barnetegning

Femte Skritt: TILSTEDEVÆRELSE

Kanskje skal du møte opp der du tror at noe uakseptabelt vil skje, eller bli værende rolig i situasjonen etter at du har markert din holdning tydelig. Tilstedeværelse kan være en kraftfull intervensjon, selv i taushet. Bruk også anledningen til å vise positiv interesse for barn og unges aktiviteter og verdier, og hva de er dyktig til.

Når du har markert din holdning tydelig, kan du representere dette budskapet bare ved å bli værende i situasjonen eller oppsøke den, samtidig som du kan bygge en positiv kontakt. Du behøver ikke nødvendigvis forklare mye eller argumentere. Det er ikke påkrevd å overbevise andre med en gang eller få dem til å adlyde deg, men du skal ikke etterlate noen tvil om hva du mener, og at det må gjøres noe med det.

Å la det gå en tid fra den første tydeligheten til du følger opp, har til hensikt å kjøle ned situasjonen, gi meldingen tid til å synke inn, samtidig som du skaffer deg tid til å planlegge neste skritt og mobilisere støtte fra omgivelsene. Tydelige budskap virker sterkere ved å bli fulgt av taushet og tilstedeværelse, ikke ved å følges av umiddelbar handling eller ved å argumenteres i hjel. Du trenger dessuten tid til å få vite mer om bakgrunnen for hendelsen hvis du ikke kjenner den inngående – fra alle som kan vite noe om den – og å skaffe deg støttespillere og planlegge intervensjonen din.

……….

Hvis du vil lese mer om autoritet og omsorg – Ikke-Voldelig Autoritet i ukene framover, klikk på Follow/Følg på trimehau.wordpress.com, så får du beskjed hver gang jeg skriver mer.

Tormod Rimehaug

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s