#7 OM UAKSEPTABLE VIRKEMIDLER, FORSONING OG Å SKRU TIDEN TILBAKE

Blogpost #7 Sjuende trinn: I de tidligere blogpostene har jeg skrevet om de første skrittene i Ikke-Voldelig Autoritet: IKKE tvang og lydighet, tydelighet, nedtrapping av konflikt, bruke tid, skaffe allianse, forvente ansvar og støtte løsninger.

Det sjuende skrittet handler om tre metoder for å motstå press og rette opp feil.

Å VÆRE ET FORBILDE

Noe av det viktigste du kan gjøre som et forbilde for andre er ikke ved å være feilfri. Det viktigste er å kunne innrømme feil, beklage dem, be om unnskyldning, forsøke å gjøre det godt igjen og vise at du prøver å forbedre deg i framtida. Dette svekker ikke din autoritet – det tvert om styrker den og gir troverdighet som en person det går an å snakke med om sine svakheter og vansker.

Paragraf1

FORSONINGSHANDLINGER

Når noen erkjenner å ha gjort noe dumt eller uakseptabelt ER DET NATURLIGE NESTE SKRITTET å be om unnskyldning for det, ta på seg ansvaret, og gjøre noe for å rette opp eller gi grunnlag for forsoning.

Når forsoningshandlinger er oppriktig ment kan de gjøre situasjonen bedre for både utøver og offer, og motvirke skam, pessimisme, frykt og andre negative tanker og følelser. Forsoningshandlinger kan være å be oppriktig om unnskyldning, eller de kan være å bake en kake, invitere til et måltid, eller invitere til en morsom aktivitet. Forsoningshandlinger kan også være å beskytte offeret eller gripe inn når andre gjør noe uakseptabelt i framtida.

At utøvere selv foreslår og utformer forsoningshandlinger øker sjansen for at de er ærlig ment, og gjør at de kan høste en velvilje som retter opp noe av skaden på relasjonene og miljøet. Støtt gjerne opp om forsoningshandlinger, men ikke instruer dem unødvendig eller overta gjennomføring. Da vil du kunne ta fra utøveren de viktigste gevinstene ved forsoning. Forsoning virker sterkere og mer langvarig enn straff.

surrounded-whistle (2)

UAKSEPTABLE VIRKEMIDLER

En av hjørnesteinene i Ikke-Voldelig Autoritet er at fysisk og verbal vold er uakseptable virkemidler for å kontrollere andre mennesker, både for barn, ungdom, voksne og autoritets-personer. Dette prinsippet kan brukes aktivt til å motstå slike pressmidler f.x. ved å si:

«Hvis du bruker kjeft/trusler for å få noe eller få viljen din, da diskvalifiserer du deg selv, og jeg kommer til å nekte deg det, om det så var et glass vann du ville ha.»

Personer som bruker uakseptable virkemidler trenger tydelige tilbakemeldinger, at disse virkemidlene ikke gir noe resultat, og at de får mulighet til å øve seg på mer akseptable virkemidler, som å spørre høflig, argumentere eller forhandle. Den tredje metoden handler nettopp om å øve seg på mer akseptable metoder.

SKRU TIDEN TILBAKE

images

Når et barn eller en ungdom har gjort noe uakseptabelt og du har vist konstruktiv autoritet ved å fastslå at dette ikke var bra/akseptabelt, kan det noen ganger egne seg å foreslå at “tiden skrues tilbake fem minutter” og at vi forsøker å si og gjøre tingene på en annen måte.

Det fungerer best når en har snakket om problemene og foreslått dette som en framgangsmåte. «Å skru tiden tilbake» gir en sjanse til å ta ansvar, rette opp det som har skjedd med en gang, og øve seg konkret på å si og gjøre ting på en bedre måte. Det kan gjøres med en gang, eller neste gang en har en anledning til å «gjenta» situasjonen.

Voksne kan selv bruke dette når de gjør noe som blir dumt eller feil og de skjønner dette selv umiddelbart ved å f.x. si «uff, jeg angrer på det jeg nettopp sa/gjorde. Kan vi skru tilbake tida, så skal jeg prøve å gjøre det på en annen måte». Slik kan voksne opptre som et forbilde på å utøve selvkritikk, erkjenne dumheter, og rette opp feilene sine. Dessuten kan «å skru tiden tilbake» være en virksom måte å avvise trusler, kjeft og lignende virkemidler i konflikter.

Ungdom og barn kan også lære seg å gjøre dette på eget initiativ, og bruke «å skru tilbake tiden» som en måte å skaffe seg selv en ny sjanse når noe ble feil. Det er lettere å tilgi en person som erkjenner sine feil og forsøker å rette dem, enn den som er selvrettferdig eller taus og unnvikende.

……….

Hvis du vil lese mer om autoritet og omsorg i ukene framover, klikk på Follow/Følg på trimehau.wordpress.com, så får du beskjed hver gang jeg skriver mer.

Tormod Rimehaug

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s